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The co-operative grades and
markets close to 3 million
pounds of raw wool each year;
the majority of this coming from
Québec, Ontario and Alberta.

Each of the three general
classes of wool
(fine, medium and coarse)
are sold wherever the
best prices are available.

 

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Oxford Sheep

Oxford Sheep

 

The Oxford originated when British shepherds crossed Hampshire rams with Cotswold ewes in the mid 19th century. Exported to Canada in the 1860's, the breed became immediately popular for its toughness and adaptability. Their popularity has declined since the early 70's as a result of problems with wool-blindness and lack of fullness in the hindquarter. However the

Canadian breed association has, more recently, made significant improvements in these areas and regained some of the breed's original popularity.

The ewes show superior mothering traits with a high survival rate for lambs. The lambs are slower to develop but gain very efficiently on grass. They require no pampering and thrive in a pasture based management system. Oxford rams are widely used as a terminal sire.

 

Le Oxford fut créé quand des bergers britanniques ont croisé des béliers Hampshire avec des brebis Cotswold au milieu du 19ième siècle. Exportée au Canada au cours des années 1860, la race est devenue immédiatement populaire pour sa résistance et sa polyvalence. Sa popularité a diminué au début des années 70 suite aux problèmes de cécité causé par la laine et le manque de développement dans leur gigot. Cependant, l'association canadienne de la race a, plus récemment, fait des améliorations significatives dans ces secteurs et a regagné un peu de la popularité originale de la race.

Les brebis montrent de bonnes caractéristiques maternelles et produisent des agneaux avec de hauts taux de survie. Les agneaux ont un développement plus lent, mais ont un gain très efficace sur l'herbe. Ils n'exigent aucun soin spécial et prospèrent dans un système de gestion basé sur le pâturage. Les béliers Oxford sont largement utilisés pour les croisements terminaux.

 

Characteristics of Oxford Sheep 

 

Rams 

Béliers 

90 - 135 kg

Ewes 

Brebis 

70 - 90 kg

Lamb/Ewe Percentage 

Pourcentage d’agnelage 

150 %

Fleece 

Qualité de la toison 

Bulky with pigmented points

Weight 

Poids 

2.7 - 4.5 kg

Staple Length 

Longueur de fibre 

10 - 13 cm

Micron Count 

Micron

39 - 34

 

 

Name:

Address:

Contact:

Century Lane Farm
Shirley, Rob, Hunter & Marshall Graves

RR 1, Stittsville ON,
K2S 1B6

613-831-2656
Fax: 831-2925
clf@atechmircro.com

Counting Sheep Family Farm
Keith, Bobbi & Mason Heaton

RR 1
White Lake, ON
K0A 3I0

613-432-7373
countingsheep@sympatico.ca

Emke & Wright Livestock
Craig & Melissa Emke

RR 1, 525 8th Conc
Elmwood ON, N0G 1S0

519-364-6840
m_wright17@hotmail.com
www.emkelivestock.webs.com

Shea O'Neill Shad Livestock
Border Leicesters & Oxfords

RR 3 Hepworth
ON N0H1P0

519-935-2848

Spring Hill Farm
Lloyd Skinner

RR 5, Bowmanville ON,
L1C 3K6

905-263-8167

 

  

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